Dieta w nadciśnieniu tętniczym

Dieta w nadciśnieniu tętniczym + jednodniowy jadłospis PDF

Nadciśnienie tętnicze jest uważane za jeden z najistotniejszych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego. Jego szerokie rozpowszechnienie we wszystkich przedziałach wiekowych powoduje konieczność przeanalizowania wszystkich możliwych przyczyn występowania oraz leczenia. Odpowiednio dobrana dieta w nadciśnieniu tętniczym uważana jest jednocześnie za przyczynę oraz sposób leczenia.


Dieta w nadciśnieniu tętniczym – zalecenia

Wymagania żywieniowe osób z nadciśnieniem tętniczym można zaspokoić stosując dietę DASH lub tradycyjną dietę śródziemnomorską. Według najnowszych wytycznych kluczowe znaczenie ma spożywanie owoców, warzyw, produktów zbożowych, nabiałowych, żywności bogatej w potas, magnez, wapń, fosfor. Ograniczenie spożycia sodu odgrywa największą rolę w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. Inne zalecenia obejmują spożywanie drobiu, ryb, nasion roślin strączkowych, olejów roślinnych oraz orzechów, a także ograniczenie spożycia słodyczy, napojów słodzonych i czerwonego mięsa. Sama dieta DASH wywiera efekt równy pojedynczej terapii lekowej. Na sposób odżywiania mają jednak wpływ odpowiednie wymagania kaloryczne, preferencje żywieniowe oraz terapia żywieniowa w przypadku schorzeń współistniejących takich jak: cukrzyca czy przewlekła choroba nerek.

Zarówno dieta śródziemnomorska oraz dieta DASH są stosunkowo łatwe do przestrzegania i smaczne. Są bogate w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i orzechy. Ponadto minimalizują spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa i są zgodne z zaleceniami żywieniowymi, dotyczącymi układu krążenia. W diecie DASH spożywa się mniej sodu.


Dieta w nadciśnieniu tętniczym – zasady komponowania

W diecie zaleca się obniżenie ilości sodu. Maksymalna ilość sodu w ciągu dnia nie powinna przekraczać 2400 mg. Odpowiada to mniej więcej 5 g soli kuchennej. Najlepiej, aby ilość ta nie przekraczała 1500 mg na dobę. Żywność przygotowywana poza domem, żywność w puszkach i produkty paczkowane zawierają zwykle więcej sodu niż posiłki przygotowywane w domu. Dlatego najlepiej ich unikać. Smak słony można uzyskać poprzez dodatek ziół.

Zalecana wielkość spożycia tłuszczu przez osoby z nadciśnieniem tętniczym różni się od tej zalecanej dla osób zdrowych. Ważne, by przewagę stanowiły jednonienasycone kwasy tłuszczowe (zawarte między innymi w oliwie z oliwek czy orzechach). W ten sposób można doprowadzić do poprawy profilu lipidowego. Maksymalna ilość cholesterolu, jaką mogą przyjmować pacjenci z nadciśnieniem tętniczym wynosi 300 mg/dobę. Jednak w sytuacji, gdy chorobą współistniejącą jest hiperlipidemia, cholesterol nie może przekraczać 200 mg/dobę.

Dieta chorych powinna obfitować w białko zwierzęce pod postacią chudych produktów mlecznych – jogurtów, kefirów, maślanek czy chudych twarogów, a także ryb morskich, owoców morza lub w mniejszym stopniu drobiu lub cielęciny.

Chorzy na nadciśnienie tętnicze powinni spożywać zbożowe produkty pełnoziarniste takie jak: chleb razowy, ryż brązowy, kasze gruboziarniste.

W diecie nie powinno zabraknąć także warzyw, w tym roślin strączkowych i owoców.

Potas to składnik diety, który przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Dieta powinna więc obfitować w warzywa (pomidory, warzywa zielone) i owoce (banany, pomarańcze). Jadłospis powinien być również zbilansowany pod względem obecności wapnia, magnezu, cynku, miedzi, żelaza, a także folianów.


Dieta w nadciśnieniu tętniczym – produkty zalecane

Warzywa są cennym źródłem potasu, magnezu i błonnika pokarmowego. W ciągu dnia zaleca się spożywać 4-5 porcji warzyw. Na jedną porcję przypada około jednej szklanki surowych warzyw liściastych, pół szklanki warzyw ugotowanych, 3/4 szklanki soku warzywnego. Preferowane warzywa to ziemniaki, pomidory, marchew, groszek zielony, dynia, brokuły, rzepa, warzywa kapustne, jarmuż, szpinak, karczochy, słodkie ziemniaki, fasola.

Owoce to bogate źródło magnezu, potasu, błonnika pokarmowego i pektyn. Zalecana dzienna racja to około 4-5 porcji. Jedną porcję stanowi 3/4 szklanki soku owocowego, jeden średniej wielkości owoc, 1/4 szklanki suszonych owoców, 1/2 szklanki surowych, mrożonych lub konserwowych owoców. W tej grupie powinny znaleźć się morele, banany, daktyle, pomarańcze, sok pomarańczowy, grejpfrut, sok grejpfrutowy, mango, melony, brzoskwinie, ananasy, suszone śliwki, rodzynki, truskawki, mandarynki.

Kolejną grupę stanowią niskotłuszczowe produkty mleczne, które są źródłem wapnia oraz białka. Zaleca się spożycie 3 porcji w ciągu dnia. Na jedną porcję przypada między innymi: 1 szklanka mleka, 1 szklanka jogurtu, 1/4 szklanki twarogu. Zaliczamy tutaj odtłuszczone lub 1% mleko, odtłuszczoną lub niskotłuszczową maślankę, beztłuszczowy lub niskotłuszczowy jogurt, częściowo odtłuszczony ser mozzarella.

Mięso, drób i ryby to składniki pokarmowe, które są źródłem pełnowartościowego białka. W ciągu doby zaleca się spożycie dwóch porcji, na które przypada np. 1/3 szklanki gotowanego mięsa, drobiu lub ryby. Najlepiej, żeby w diecie znalazło się tylko chude mięso, be widocznego tłuszczu, bez skóry.

W codziennej diecie powinny znaleźć się także orzechy i nasiona oraz rośliny strączkowe. 4-5 razy w tygodniu w ilości: 1/4 lub 1/3 szklanki orzechów, 2 łyżki stołowe nasion, 1/2 szklanki roślin strączkowych. Są one cennym źródłem energii, magnezu, potasu, białka oraz błonnika pokarmowego.


Przykładowy jadłospis 2000 kcal

Założenia:

  • 2000 kcal
  • Białko – 76 g
  • Tłuszcze – 69 g
  • Węglowodany – 280 g
  • Sód – 1680 g
  • Błonnik pokarmowy – 31 g
  • Żelazo – 20 mg
  • Wapń – 1230 mg
  • Cholesterol – 63 mg

Podobne wpisy

Dodaj komentarz