Wegetariańska tarta brokułowa z zielonym groszkiem

Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 100 g chudego twarogu
- 70 g zimnego masła
Nadzienie:
- 50 g parmezanu
- 1 brokuł
- ½ łyżeczka soli
- 150 g groszku mrożonego
- 4 cebule dymki
Polewa:
- 200 g śmietany 12%
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- 3 szczypty pieprzu
- ½ łyżeczki soli
Składniki na ciasto zagniatamy, wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką i wykładamy nim natłuszczoną i podsypaną mąką formę. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
Ser parmezan ścieramy na drobnych oczkach. Odstawiamy.
Brokuł czyścimy, dzielimy na różyczki. Umieszczamy razem z groszkiem w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy ok. 8 minut. Ściągamy z ognia, odstawiamy.
Cebulki czyścimy, kroimy w piórka. Brokuł z groszkiem wykładamy na ciasto, na to rozkładamy pokrojoną cebulkę.
Śmietanę, mleko i jajka roztrzepujemy w misce, przyprawiamy, polewamy otrzymaną masą warzywa i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy całość ok. 35-40 minut na złocisty kolor.
Składniki
Kierunki
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 100 g chudego twarogu
- 70 g zimnego masła
Nadzienie:
- 50 g parmezanu
- 1 brokuł
- ½ łyżeczka soli
- 150 g groszku mrożonego
- 4 cebule dymki
Polewa:
- 200 g śmietany 12%
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- 3 szczypty pieprzu
- ½ łyżeczki soli
Składniki na ciasto zagniatamy, wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką i wykładamy nim natłuszczoną i podsypaną mąką formę. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
Ser parmezan ścieramy na drobnych oczkach. Odstawiamy.
Brokuł czyścimy, dzielimy na różyczki. Umieszczamy razem z groszkiem w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy ok. 8 minut. Ściągamy z ognia, odstawiamy.
Cebulki czyścimy, kroimy w piórka. Brokuł z groszkiem wykładamy na ciasto, na to rozkładamy pokrojoną cebulkę.
Śmietanę, mleko i jajka roztrzepujemy w misce, przyprawiamy, polewamy otrzymaną masą warzywa i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy całość ok. 35-40 minut na złocisty kolor.