Wegetariańska tarta brokułowa z zielonym groszkiem

AutorRenata KaraśKategoria, Trudność Początkujący
wegetarianska tarta brokulowa z zielonym groszkiem
porcja1 porcja
 150 g mąka pszenna
 1,50 łyżeczka soli
 100 g ser twarogowy chudy
 70 g masło
 50 g parmezan
 1 szt. brokuł
 150 g groszek mrożony
 4 szt. cebula dymka
 200 g śmietana 12%
 50 ml mleko spożywcze 2%
 2 szt. jajka
 3 szczypty pieprz czarny mielony
Wegetariańska tarta brokułowa z zielonym groszkiem
1

Składniki na ciasto:

- 150 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 100 g chudego twarogu
- 70 g zimnego masła

Nadzienie:

- 50 g parmezanu
- 1 brokuł
- ½ łyżeczka soli
- 150 g groszku mrożonego
- 4 cebule dymki

Polewa:

- 200 g śmietany 12%
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- 3 szczypty pieprzu
- ½ łyżeczki soli

2

wegetarianska tarta brokulowa z zielonym groszkiem

Wegetariańska tarta brokułowa z zielonym groszkiem - sposób przygotowania
3

Składniki na ciasto zagniatamy, wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką i wykładamy nim natłuszczoną i podsypaną mąką formę. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
Ser parmezan ścieramy na drobnych oczkach. Odstawiamy.
Brokuł czyścimy, dzielimy na różyczki. Umieszczamy razem z groszkiem w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy ok. 8 minut. Ściągamy z ognia, odstawiamy.

Cebulki czyścimy, kroimy w piórka. Brokuł z groszkiem wykładamy na ciasto, na to rozkładamy pokrojoną cebulkę.

Śmietanę, mleko i jajka roztrzepujemy w misce, przyprawiamy, polewamy otrzymaną masą warzywa i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy całość ok. 35-40 minut na złocisty kolor.

Składniki

 150 g mąka pszenna
 1,50 łyżeczka soli
 100 g ser twarogowy chudy
 70 g masło
 50 g parmezan
 1 szt. brokuł
 150 g groszek mrożony
 4 szt. cebula dymka
 200 g śmietana 12%
 50 ml mleko spożywcze 2%
 2 szt. jajka
 3 szczypty pieprz czarny mielony

Kierunki

Wegetariańska tarta brokułowa z zielonym groszkiem
1

Składniki na ciasto:

- 150 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 100 g chudego twarogu
- 70 g zimnego masła

Nadzienie:

- 50 g parmezanu
- 1 brokuł
- ½ łyżeczka soli
- 150 g groszku mrożonego
- 4 cebule dymki

Polewa:

- 200 g śmietany 12%
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- 3 szczypty pieprzu
- ½ łyżeczki soli

2

wegetarianska tarta brokulowa z zielonym groszkiem

Wegetariańska tarta brokułowa z zielonym groszkiem - sposób przygotowania
3

Składniki na ciasto zagniatamy, wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką i wykładamy nim natłuszczoną i podsypaną mąką formę. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
Ser parmezan ścieramy na drobnych oczkach. Odstawiamy.
Brokuł czyścimy, dzielimy na różyczki. Umieszczamy razem z groszkiem w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy ok. 8 minut. Ściągamy z ognia, odstawiamy.

Cebulki czyścimy, kroimy w piórka. Brokuł z groszkiem wykładamy na ciasto, na to rozkładamy pokrojoną cebulkę.

Śmietanę, mleko i jajka roztrzepujemy w misce, przyprawiamy, polewamy otrzymaną masą warzywa i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy całość ok. 35-40 minut na złocisty kolor.

Wegetariańska tarta brokułowa z zielonym groszkiem