Krem z pieczonej papryki
Paprykę myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po pół godziny przewracamy papryki na drugą stronę, dokładamy cebulę przekrojoną na pół i ząbki czosnku zawinięte w folię do pieczenia. Pieczemy razem jeszcze pół godziny. Przekładamy po upieczeniu do naczynia i przykrywamy na pół godziny folią spożywczą. Po przestudzeniu obieramy paprykę ze skórki, czosnek odwijamy z folii. Wrzucamy wszystkie składniki do garnka, podlewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę blendujemy na gładką masę. Dodajemy serek Mascarpone i jeszcze raz blendujemy. Podajemy ze świeżą bazylią lub świeżym tymiankiem.
Ingredients
Directions
Paprykę myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po pół godziny przewracamy papryki na drugą stronę, dokładamy cebulę przekrojoną na pół i ząbki czosnku zawinięte w folię do pieczenia. Pieczemy razem jeszcze pół godziny. Przekładamy po upieczeniu do naczynia i przykrywamy na pół godziny folią spożywczą. Po przestudzeniu obieramy paprykę ze skórki, czosnek odwijamy z folii. Wrzucamy wszystkie składniki do garnka, podlewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę blendujemy na gładką masę. Dodajemy serek Mascarpone i jeszcze raz blendujemy. Podajemy ze świeżą bazylią lub świeżym tymiankiem.