
Owoce borówki wykorzystywane są głownie do celów spożywczych, ze względu na ich walory smakowe i odżywcze. Stanowią one bogate źródło antocyjanów, flawonoidów, garbników, kwasów organicznych, składników mineralnych oraz pektyn.
Stosowanie owoców borówki opóźnia procesy starzenia, zapobiega uszkodzeniom ścian naczyń krwionośnych i inicjowaniu procesu nowotworzenia. Świeże owoce borówki są stosowane w profilaktyce żywieniowej chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworowych, wieku podeszłego i neurodegeneracyjnych.
Wyciągi otrzymywane z owoców borówki posiadają właściwości lecznicze i uszczelniają ściany naczyń włosowatych, zwiększają wytrzymałość śródbłonka naczyń krwionośnych, zmniejszają krwawienie i polepszają ukrwienie w obrębie tęczówki oka, działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, ułatwiają rozpuszczanie mikrozakrzepów i poprawiają ostrość widzenia.
Ingredients
Directions
Owoce borówki wykorzystywane są głownie do celów spożywczych, ze względu na ich walory smakowe i odżywcze. Stanowią one bogate źródło antocyjanów, flawonoidów, garbników, kwasów organicznych, składników mineralnych oraz pektyn.
Stosowanie owoców borówki opóźnia procesy starzenia, zapobiega uszkodzeniom ścian naczyń krwionośnych i inicjowaniu procesu nowotworzenia. Świeże owoce borówki są stosowane w profilaktyce żywieniowej chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworowych, wieku podeszłego i neurodegeneracyjnych.
Wyciągi otrzymywane z owoców borówki posiadają właściwości lecznicze i uszczelniają ściany naczyń włosowatych, zwiększają wytrzymałość śródbłonka naczyń krwionośnych, zmniejszają krwawienie i polepszają ukrwienie w obrębie tęczówki oka, działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, ułatwiają rozpuszczanie mikrozakrzepów i poprawiają ostrość widzenia.