Bazyliowe bułeczki ze szpinakiem i serem feta

Bułeczki ze szpinakiem
Yields10 Servings
Składniki na bazyliowe bułeczki ze szpinakiem
 1 szklanka jogurtu greckiego
 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
 125 g mrożonego szpinaku
 250 g serka śmietankowego, np. Almette
 100 g sera Feta
 ½ szklanki listków bazylii
 1 średnia cukinia
 1 szczypta soli (do smaku ciasta)
Sposób przygotowania bazyliowych bułeczek ze szpinakiem
1

Bułeczki ze szpinakiem przygotowuje się bardzo szybko i z łatwością. Przyrządzenie ciasta to tylko 15 minut - wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki, przygotować nadzienie i upiec bułeczki.

Połączenie szpinaku i sera współgra ze sobą idealnie, a powstałe nadzienie jest kremowe i rozpływa się w ustach.

Przekąska jest łatwa do podania, można ją ze sobą zabrać na wycieczkę, czy zapakować dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie.

Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W robocie kuchennym przygotowujemy nadzienie - fetę, serek, bazylię, rozmrożony i odciśnięty szpinak - miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Cukinię ścieramy na tarce.

Do misy miksera wkładamy jogurt, mąkę i mieszamy na średnich obrotach do uzyskania ciasta (1-2 minuty). Stolnicę posypujemy lekko mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm. Odcinamy brzegi, aby powstał duży prostokąt, a następnie przecinamy go przez środek.

Rozkładamy masę serową na dwóch prostokątach i posypujemy startą cukinią. Zwijamy w kształt rolady i kroimy w krążki o grubości 2 cm. Stawiamy prosto na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 20 minut lub do uzyskania złotego koloru.

Ingredients

Składniki na bazyliowe bułeczki ze szpinakiem
 1 szklanka jogurtu greckiego
 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
 125 g mrożonego szpinaku
 250 g serka śmietankowego, np. Almette
 100 g sera Feta
 ½ szklanki listków bazylii
 1 średnia cukinia
 1 szczypta soli (do smaku ciasta)

Directions

Sposób przygotowania bazyliowych bułeczek ze szpinakiem
1

Bułeczki ze szpinakiem przygotowuje się bardzo szybko i z łatwością. Przyrządzenie ciasta to tylko 15 minut - wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki, przygotować nadzienie i upiec bułeczki.

Połączenie szpinaku i sera współgra ze sobą idealnie, a powstałe nadzienie jest kremowe i rozpływa się w ustach.

Przekąska jest łatwa do podania, można ją ze sobą zabrać na wycieczkę, czy zapakować dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie.

Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W robocie kuchennym przygotowujemy nadzienie - fetę, serek, bazylię, rozmrożony i odciśnięty szpinak - miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Cukinię ścieramy na tarce.

Do misy miksera wkładamy jogurt, mąkę i mieszamy na średnich obrotach do uzyskania ciasta (1-2 minuty). Stolnicę posypujemy lekko mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm. Odcinamy brzegi, aby powstał duży prostokąt, a następnie przecinamy go przez środek.

Rozkładamy masę serową na dwóch prostokątach i posypujemy startą cukinią. Zwijamy w kształt rolady i kroimy w krążki o grubości 2 cm. Stawiamy prosto na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 20 minut lub do uzyskania złotego koloru.

Bazyliowe bułeczki ze szpinakiem i serem feta