
Bułeczki ze szpinakiem przygotowuje się bardzo szybko i z łatwością. Przyrządzenie ciasta to tylko 15 minut - wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki, przygotować nadzienie i upiec bułeczki.
Połączenie szpinaku i sera współgra ze sobą idealnie, a powstałe nadzienie jest kremowe i rozpływa się w ustach.
Przekąska jest łatwa do podania, można ją ze sobą zabrać na wycieczkę, czy zapakować dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie.
Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W robocie kuchennym przygotowujemy nadzienie - fetę, serek, bazylię, rozmrożony i odciśnięty szpinak - miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Cukinię ścieramy na tarce.
Do misy miksera wkładamy jogurt, mąkę i mieszamy na średnich obrotach do uzyskania ciasta (1-2 minuty). Stolnicę posypujemy lekko mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm. Odcinamy brzegi, aby powstał duży prostokąt, a następnie przecinamy go przez środek.
Rozkładamy masę serową na dwóch prostokątach i posypujemy startą cukinią. Zwijamy w kształt rolady i kroimy w krążki o grubości 2 cm. Stawiamy prosto na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 20 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Ingredients
Directions
Bułeczki ze szpinakiem przygotowuje się bardzo szybko i z łatwością. Przyrządzenie ciasta to tylko 15 minut - wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki, przygotować nadzienie i upiec bułeczki.
Połączenie szpinaku i sera współgra ze sobą idealnie, a powstałe nadzienie jest kremowe i rozpływa się w ustach.
Przekąska jest łatwa do podania, można ją ze sobą zabrać na wycieczkę, czy zapakować dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie.
Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W robocie kuchennym przygotowujemy nadzienie - fetę, serek, bazylię, rozmrożony i odciśnięty szpinak - miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Cukinię ścieramy na tarce.
Do misy miksera wkładamy jogurt, mąkę i mieszamy na średnich obrotach do uzyskania ciasta (1-2 minuty). Stolnicę posypujemy lekko mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm. Odcinamy brzegi, aby powstał duży prostokąt, a następnie przecinamy go przez środek.
Rozkładamy masę serową na dwóch prostokątach i posypujemy startą cukinią. Zwijamy w kształt rolady i kroimy w krążki o grubości 2 cm. Stawiamy prosto na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 20 minut lub do uzyskania złotego koloru.