Bakłażan faszerowany kaszą kuskus

AuthordietetykrenatakarasCategoryDifficultyBeginner
Bakłażan faszerowany
Yields2 Servings
Prep Time30 minsCook Time35 minsTotal Time1 hr 5 mins
 2 Bakłażany
 1 szklanka kaszy kuskus
 1 szczypta soli
 1 szklanka gorącej wody
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 1 papryka czerwona
 2 duże marchewki
 1 łyżka oliwy z oliwek
 1 szczypta pieprzu
 ½ łyżeczki curry
 ½ łyżeczki kurkumy
 1 łyżeczka natki pietruszki
Wartości odżywcze bakłażana
1

Bakłażan, inaczej nazywany oberżyną, coraz częściej gości w polskiej kuchni. Jest bogatym źródłem witamin (C, witamin z grupy B, K), składników mineralnych (potasu, manganu, miedzi, magnezu). Zawiera także błonnik pokarmowy, fitosterole i przeciwutleniacze. Dużo mówi się także o właściwościach detoksykacyjnych bakłażana. Polecany jest w czasie kuracji antybiotykami, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów, chorób sercowo - naczyniowych, poprawia przemianę materii.
W 100 g bakłażana jest tylko 24 kcal. Dlatego też może być wprowadzony do diety osób dbających o swoją sylwetkę. Jednak należy pamiętać, że charakteryzuje się on gorzkawym posmakiem. Przed przygotowaniem potrawy należy go pokroić, posypać solą, a następnie przetrzeć ręcznikiem papierowym.

Sposób przygotowania bakłażana faszerowanego kaszą kuskus
2

Bakłażany myjemy i przecinamy na pół. Wydrążamy miąższ. Bakłażany sypiemy solą i czekamy około 20 minut. Po tym czasie przecieramy je ręcznikiem papierowym. 1 szklankę kaszy kuskus zalewamy 1 szklanką gorącej wody, odstawiamy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy 1 pokrojoną cebulę, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dorzucamy pokrojoną drobno 1 paprykę czerwoną i 2 duże marchewki starte na tarce na dużych oczkach oraz miąższ z bakłażana pokrojony w kostkę. Dusimy chwilkę na małym ogniu. Dodajemy kaszę. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, bakłażany wypełniamy farszem, podlewamy je wodą w naczyniu.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Posypujemy natką pietruszki.

Ingredients

 2 Bakłażany
 1 szklanka kaszy kuskus
 1 szczypta soli
 1 szklanka gorącej wody
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 1 papryka czerwona
 2 duże marchewki
 1 łyżka oliwy z oliwek
 1 szczypta pieprzu
 ½ łyżeczki curry
 ½ łyżeczki kurkumy
 1 łyżeczka natki pietruszki

Directions

Wartości odżywcze bakłażana
1

Bakłażan, inaczej nazywany oberżyną, coraz częściej gości w polskiej kuchni. Jest bogatym źródłem witamin (C, witamin z grupy B, K), składników mineralnych (potasu, manganu, miedzi, magnezu). Zawiera także błonnik pokarmowy, fitosterole i przeciwutleniacze. Dużo mówi się także o właściwościach detoksykacyjnych bakłażana. Polecany jest w czasie kuracji antybiotykami, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów, chorób sercowo - naczyniowych, poprawia przemianę materii.
W 100 g bakłażana jest tylko 24 kcal. Dlatego też może być wprowadzony do diety osób dbających o swoją sylwetkę. Jednak należy pamiętać, że charakteryzuje się on gorzkawym posmakiem. Przed przygotowaniem potrawy należy go pokroić, posypać solą, a następnie przetrzeć ręcznikiem papierowym.

Sposób przygotowania bakłażana faszerowanego kaszą kuskus
2

Bakłażany myjemy i przecinamy na pół. Wydrążamy miąższ. Bakłażany sypiemy solą i czekamy około 20 minut. Po tym czasie przecieramy je ręcznikiem papierowym. 1 szklankę kaszy kuskus zalewamy 1 szklanką gorącej wody, odstawiamy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy 1 pokrojoną cebulę, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dorzucamy pokrojoną drobno 1 paprykę czerwoną i 2 duże marchewki starte na tarce na dużych oczkach oraz miąższ z bakłażana pokrojony w kostkę. Dusimy chwilkę na małym ogniu. Dodajemy kaszę. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, bakłażany wypełniamy farszem, podlewamy je wodą w naczyniu.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Posypujemy natką pietruszki.

Bakłażan faszerowany kaszą kuskus