
Bakłażan, inaczej nazywany oberżyną, coraz częściej gości w polskiej kuchni. Jest bogatym źródłem witamin (C, witamin z grupy B, K), składników mineralnych (potasu, manganu, miedzi, magnezu). Zawiera także błonnik pokarmowy, fitosterole i przeciwutleniacze. Dużo mówi się także o właściwościach detoksykacyjnych bakłażana. Polecany jest w czasie kuracji antybiotykami, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów, chorób sercowo - naczyniowych, poprawia przemianę materii.
W 100 g bakłażana jest tylko 24 kcal. Dlatego też może być wprowadzony do diety osób dbających o swoją sylwetkę. Jednak należy pamiętać, że charakteryzuje się on gorzkawym posmakiem. Przed przygotowaniem potrawy należy go pokroić, posypać solą, a następnie przetrzeć ręcznikiem papierowym.
Bakłażany myjemy i przecinamy na pół. Wydrążamy miąższ. Bakłażany sypiemy solą i czekamy około 20 minut. Po tym czasie przecieramy je ręcznikiem papierowym. 1 szklankę kaszy kuskus zalewamy 1 szklanką gorącej wody, odstawiamy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy 1 pokrojoną cebulę, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dorzucamy pokrojoną drobno 1 paprykę czerwoną i 2 duże marchewki starte na tarce na dużych oczkach oraz miąższ z bakłażana pokrojony w kostkę. Dusimy chwilkę na małym ogniu. Dodajemy kaszę. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, bakłażany wypełniamy farszem, podlewamy je wodą w naczyniu.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Posypujemy natką pietruszki.
Ingredients
Directions
Bakłażan, inaczej nazywany oberżyną, coraz częściej gości w polskiej kuchni. Jest bogatym źródłem witamin (C, witamin z grupy B, K), składników mineralnych (potasu, manganu, miedzi, magnezu). Zawiera także błonnik pokarmowy, fitosterole i przeciwutleniacze. Dużo mówi się także o właściwościach detoksykacyjnych bakłażana. Polecany jest w czasie kuracji antybiotykami, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów, chorób sercowo - naczyniowych, poprawia przemianę materii.
W 100 g bakłażana jest tylko 24 kcal. Dlatego też może być wprowadzony do diety osób dbających o swoją sylwetkę. Jednak należy pamiętać, że charakteryzuje się on gorzkawym posmakiem. Przed przygotowaniem potrawy należy go pokroić, posypać solą, a następnie przetrzeć ręcznikiem papierowym.
Bakłażany myjemy i przecinamy na pół. Wydrążamy miąższ. Bakłażany sypiemy solą i czekamy około 20 minut. Po tym czasie przecieramy je ręcznikiem papierowym. 1 szklankę kaszy kuskus zalewamy 1 szklanką gorącej wody, odstawiamy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy 1 pokrojoną cebulę, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dorzucamy pokrojoną drobno 1 paprykę czerwoną i 2 duże marchewki starte na tarce na dużych oczkach oraz miąższ z bakłażana pokrojony w kostkę. Dusimy chwilkę na małym ogniu. Dodajemy kaszę. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, bakłażany wypełniamy farszem, podlewamy je wodą w naczyniu.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Posypujemy natką pietruszki.