Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw i owoców?

Dobrze wiesz, jak ważne są owoce i warzywa w diecie dziecka. Jednak nakłanianie do ich spożycia może stać się dla rodzica nie lada wyzwaniem. Poniżej przedstawiam kilka porad i wskazówek, które ułatwią Ci wprowadzenie warzyw i owoców do diety twojego dziecka.

  • Trzymaj zawsze miskę z owocami i warzywami na kuchennym stole. W ten sposób dziecko będzie miało do nich łatwy i stały dostęp.
  • Zawsze miej w domu warzywa, z których można przygotować szybką przekąskę, np. w postaci paluszków warzywnych z dodatkiem dipu
  • Do płatków zbożowych staraj się dodawać jakiś owoc, np. banan lub maliny.
  • Do naleśników zawsze staraj się podawać świeże owoce (jagody, maliny , banany).
  • Proponuj suszone owoce, zamiast cukierków.
  • Miej zapas mrożonych warzyw w zamrażalniku i dodawaj je zawsze do gulaszu, zapiekanek czy potraw duszonych.
  • Spróbuj mrozić takie owoce, jak banany czy truskawki, w ten sposób można uzyskać mrożony smakołyk.
  • Pieczone lub grillowane mięsa podawaj np. z surówką z pomidorów, awokado, czerwonej cebuli.

Jak dodatkowo zachęcić dziecko do jedzenia warzyw i owoców?

  • Pozwól dziecku wybrać owoc lub warzywo, które jest dla niego atrakcyjne w sklepie spożywczym, podczas zakupów.
  • Zaangażuj swoje dziecko w przygotowanie posiłków. W ten sposób będzie mogło zapoznać się z jedzeniem.
  • Miej zawsze wariant surowych i gotowanych warzyw. Niech dziecko samo zdecyduje, co lubi bardziej. Niektóre dzieci lubią chrupać surowe warzywa, podczas gdy inne lubią warzywa, które są miękkie i papkowate.

Nie poddawaj się!

  • Dzieci potrafią być bardzo wybredne. Może upłynąć od 10 do 15 prób z nowym pokarmem, zanim dziecko będzie chciało go zaakceptować.
  • Pomyśl o kolorze, zapachu i konsystencji, wprowadzając nowy pokarm. Dziecko może chętnie spożywać surowe, chrupiące brokuły, ale już nie będzie zadowolone ze spożywania gotowanych brokułów, w zapiekankach czy miękkich brzoskwiń z puszki.
  • Bądź dla dziecka wzorem do naśladowania. Jedz różnorodne warzywa i owoce.
  • Zachęcaj dziecko do próbowania nowych potraw w komfortowych warunkach, nie stosuj presji wobec dziecka.

Wprowadź kreatywność do swojej kuchni!

  • Dodaj różyczki brokułów lub mini marchewki do makaronu czy sałatki ziemniaczanej.
  • Dodaj szpinak, pieczarki lub cukinię do sosu spaghetti.
  • Rozdrobnij cukinię i marchewkę i dodaj do klopsików lub zapiekanki.

Leave a reply