Jakie wartości odżywcze posiadają orzechy?
Orzechy posiadają liczne właściwości i wartości odżywcze, dostarczają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz związki bioaktywne, obejmujące tokoferole, fitosterole, witaminę E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne.
- Orzechy są produktem zalecanym w diecie osób należących do grupy ryzyka, jak również u chorych z już rozpoznaną cukrzycą typu 2. Są one bogatym źródłem białka, lipidów i błonnika pokarmowego (3,7 – 12,5 g/100 g). Ma to bardzo ważne znaczenie w odniesieniu do realizacji normy zalecanego spożycia błonnika u chorych na cukrzycę (25-40 g/dobę).
- Orzechy cechują się znaczną ilością wapnia, magnezu i potasu, a niską zawartością lub nawet całkowitym brakiem sodu.
- Zawierają tokoferol i selen, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne.
Jakie korzyści płyną ze spożywania orzechów?
Orzechy znacząco obniżają glikemię poposiłkową. Dlatego spożywanie orzechów razem z pieczywem pszennym skutkuje niższym wzrostem stężenia glukozy w porównaniu z posiłkiem zawierającym tylko porcję pieczywa. Orzechy powodują także obniżenie ładunku glikemicznego posiłku. Wynika to z obecności w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych, zarówno jednonienasyconych (MUFA), jak i wielonienasyconych (PUFA).
Orzechy włoskie odgrywają znaczenie w prewencji pierwotnej cukrzycy typu 2. Wpływ ten wynika z obecności kwasu alfa-linolenowego , który odpowiada za zwiększenie insulinowrażliwości.
Poza poprawą glikemii, orzechy wywierają także wpływ na spadek stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji lipoprotein o niskiej gęstości (LDL).
Jak często powinniśmy jeść orzechy?
- Codzienne spożywanie orzechów przyczynia się do spadku ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego nawet o 19%.
- Wykazano, że osoby spożywające większe ilości orzechów (około 16 g/dobę) cechują się niższym powinowactwem do otyłości nawet o 37%. Dodatkowo, ryzyko nadwagi zmniejsza się wraz z każdą porcją orzechów.
- Spożywanie jednej porcji orzechów tygodniowo zmniejsza prawdopodobieństwo zespołu metabolicznego o 7%, a dwóch porcji nawet o 14%.
- Codzienne spożywanie porcji orzechów obniża prawdopodobieństwo wystąpienia choroby wieńcowej. Ponadto wpływa na obniżenie ciśnienia skurczowego i rozkurczowego.
2 Comments
Leave a reply